“Zorg dat je ruimte hebt voor Plan B als Plan A niet lukt”

Ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. In zijn studententijd organiseerde Wilfred Romijn al met een vriend mountainbike-tochten voor de lokale VVV. Nu is hij eigenaar van Vote Company en ervoor verantwoordelijk dat onder andere de verkiezing Ondernemer van het Jaar van BVHilversum eerlijk verloopt.

“Het heeft even geduurd, maar de belangrijkste trigger voor mij om te gaan ondernemen is de drang om iets te willen creëren en de vrijheid die het ondernemerschap biedt”, zegt Wilfred Romijn. Na in zijn studententijd even geproefd te hebben aan het ondernemerschap – hij kocht samen met een vriend tien gebruikte mountainbikes om in de zomervakantie toeristen mee te vermaken – werkte hij eerst 14 jaar in loondienst, voordat hij in 2010 de overstap maakte naar het fulltime ondernemerschap. “Samen met mijn compagnon ben ik in dat jaar Vote Company gestart. Wij zorgen ervoor dat verkiezingen op een eerlijke manier verlopen. Aanvankelijk hadden we het idee om verkiezingen in eigen beheer te organiseren, maar de vraag in de markt bleek een andere. De gemeente Rotterdam vroeg ons om hun leraar-van-het-jaar-verkiezing te ondersteunen. Dat hebben we gedaan en sindsdien faciliteren wij zo’n 25 publieksverkiezingen per jaar.”

Een groot deel van de diensten die Vote Company verleent, bestaat uit techniek die zich in hoog tempo doorontwikkelt. “Voor ons is het dus belangrijk om bovenop ontwikkelingen te zitten en daar proactief en innovatief op te reageren. Zo hebben wij bijvoorbeeld als eerste ter wereld van WhatsApp toestemming gekregen om stemmen via dit platform te laten bevestigen”, vervolgt Wilfred niet zonder trots.

Dat tegenslag creativiteit kan stimuleren heeft hij gemerkt in de coronaperiode. “Door de pandemie waren er bijna geen fysieke Award Uitreikingen meer. Voor ons betekende dat minder vraag naar het faciliteren van stem- en nominatie processen. De behoefte aan ondersteuning voor digitale besluitvorming was daarentegen levensgroot. Die kans hebben we aangegrepen met het lanceren van onze online stemtool in 2020. En nog steeds loopt deze tak van Vote Company heel goed met klanten als Ajax, Feyenoord, de EO en de JOVD.”

Geboren in Barendrecht, is Wilfred via Epe, Tilburg en Amsterdam in Hilversum terechtgekomen. Onlangs verhuisd is hij zeker niet van plan om te vertrekken. “Ik heb nog nergens zo lang gewoond”, klinkt het lachend.  “Voor mij is Hilversum nog steeds een groot dorp, waar je mensen snel weer tegenkomt. Zakelijk is het fijn dat hier veel mediabedrijven zitten, wat zorgt voor korte lijnen met een aantal opdrachtgevers. Als iemand belt vanaf het mediapark, zit ik er vaak dezelfde dag nog op de koffie. Persoonlijk hebben we hier mooie vriendschappen opgebouwd en is de omgeving ideaal om te sporten. Veel van mijn belafspraken doe ik wandelend op de hei.”

Extra leuk volgens Wilfred is dat Vote Company een bijdrage aan het ondernemerschap in de Mediastad levert door de Onderneming van het Jaar Verkiezing te faciliteren. “Door deze opdracht ben ik ook betrokken geraakt bij BVHilversum en lid geworden. Het grootste voordeel van het lidmaatschap is dat je mensen bij herhaling in een leuke setting tegenkomt.”

Een tip voor collega-ondernemers heeft hij desgevraagd ook: “Zorg ervoor dat je altijd de ruimte hebt voor een Plan B als Plan A niet lukt. Zowel in tijd, financiën als in veerkracht. Kijk bij tegenslag altijd of je er zelf invloed op hebt. Zo ja, ga er dan mee aan de slag. Heb je er geen invloed op? Dan meteen accepteren en er het beste van maken. Dat geldt overigens voor alles in het leven wat mij betreft.”