“Als de dialoog stroomt, heb ik mijn werk goed gedaan”

Is er iets aan de hand? De etalages van het karakteristieke, historische pand van Hanneke Huisman Interieurs aan de Groest zijn doorkruist met rode afzetlinten. Het blijkt een gimmick want de designer en interieurarchitect houdt uitverkoop. “Het werkt”, zegt Hanneke. “Mensen zijn nieuwsgierig en komen erop af.”

Ze heeft gemengde gevoelens bij de sale. Echt mooi zijn de grote prijskaartjes op haar meubelen niet, maar aan de andere kant brengen de koopjes wel een nieuwe dynamiek in de winkel. “Meestal komen klanten heel bewust naar ons toe voor persoonlijk interieuradvies thuis. Door deze uitverkoop heb ik nu ook leuke gesprekken met toevallige passanten. Mensen kunnen inspiratie opdoen, terwijl wij de kans krijgen te ontdekken waar ze echt naar op zoek zijn. Als ik de dialoog kan laten stromen, heb ik mijn werk goed gedaan.” Daarin ligt ook precies haar meerwaarde, stelt Hanneke. “Wat zijn de gevolgen van keuzes die je maakt? Wat gebeurt er in de ruimte? Dat zijn belangrijke vragen om tot een mooie, functionele inrichting te komen. Ik vind het leuk om daarin te regisseren.”

Het concept werkt, want dit jaar viert Hanneke – vierde generatie zelfstandig ondernemer in de familie – haar dertigjarig jubileum aan de Groest. Overgrootvader begon met de verkoop van matrassen in Bussum. Zijn twee zonen hebben in de vijftiger jaren de voormalige bioscoop in Hilversum – naast het pand waar Hanneke Huisman Interieurs nu is gevestigd – gekocht. “Mijn vader heeft later de meubelzaak van zijn vader en oom overgenomen. Na zijn pensioen heeft hij het pand verhuurd aan Carpetright dat er nog steeds zit.”

Veel is toevallig op haar pad gekomen zegt de in Loosdrecht geboren interieurontwerper over haar loopbaan. “Na mijn afstuderen in 1985 aan de academie voor de beeldende kunsten heb ik op de projectafdeling van mijn vaders zaak gewerkt, waar ik de opdracht kreeg om in Leiden een groot kantoorpand in te richten. Van het een, kwam het ander met meer verzoeken om interieurs aan te passen. Geweldige kansen natuurlijk, maar opdrachtgevers gunden mij als jonge en onbevangen nieuweling ook dingen. Een belangrijke reden om mij in te schrijven voor een master design aan de Domus Academy in Milaan. Met de charme van naïviteit, kom je een tijdje weg, maar dat houd je niet vol.”

Hanneke bleef in Italië hangen, heeft voor grote topdesignmerken gewerkt, waaronder Cassina. “Wij maakten in het atelier de allereerste meubelprototypes, vaak met eenvoudige materialen zoals papier-maché. Na een lang vervolgtraject met meerdere ontwikkelfases, haalden onze beste ontwerpen de nieuwe collectie.”

Begin jaren ’90 vroeg haar vader Hanneke om terug te komen naar Nederland. “Op dat moment was er door een economische crisis in Italië minder werk in Milaan, dus dat kwam eigenlijk wel goed uit. Eerst wilde ik zowel in Italië als Nederland werken, maar het is uiteindelijk Hilversum geworden.”
Met hulp van haar ouders opende Hanneke in 1993 haar winkel – het visitekaartje voor het interieuradvies dat ze geeft – op de huidige locatie aan de Groest 110A. “Hier ondernemen werkt aan twee kanten”, zegt ze. “Zo denk ik dat mijn showroom zeker wat toevoegt aan het winkelaanbod in Hilversum en voor ons is het weer plezierig dat we in een welgesteld gebied zitten. Onze klanten hebben financieel de mogelijkheid om mooie spullen te kopen.”

Vader Kees Huisman was een van de oprichters van de Hilversumse Ondernemers Vereniging STRO, de voorloper van BVHilversum. Voor Hanneke is een lidmaatschap niet meer dan vanzelfsprekend, hoewel het bezoeken van bijeenkomsten erbij inschiet, geeft ze toe. “We zijn nu heel druk aan het verbouwen om in oktober een nieuw concept Hanneke Huisman Interieurs te kunnen presenteren. Dan zou ik de banden graag willen aanhalen met een uitnodiging aan alle leden om te komen proosten op dertig jaar succesvol ondernemerschap.”