“Het mooiste vind ik de gesprekken met klanten”

Accountant Peter den Uil is een van de vier vennoten van Meester & Kuiper. Eerder was hij eigenaar van accountantskantoor Van Dort. Hij kijkt terug op een ondernemende carrière die min of meer toevallig op zijn pad kwam.

Na zijn HEAO-studie had Peter wat tijd te overbruggen, voordat de militaire dienstplicht wachtte. “Ik kon aan de slag bij een accountantskantoor in Amsterdam, maar was dan wel verplicht om de accountantsopleiding te doen”, vertelt hij. “Een combinatie van leren en werken.” Na twee en half jaar stapt hij over naar het Hilversumse accountantskantoor Van Dort, via een kennis van zijn ouders. “De heer Van Dort zocht een opvolger. Ik heb eerst bij hem verder gestudeerd en gewerkt in loondienst, later vormden wij een maatschap en na mijn afstuderen is hij vertrokken”, vat de in Bussum geboren accountant zijn loopbaan samen.

Familie
Dat het ondernemerschap hem uiteindelijk toch trekt, vindt hij niet verrassend. Lachend: “Het zit in de familie, denk ik. Mijn oma had een sigarenhandel, opa werkte als kapper en mijn ouders runden een kruidenierswinkel. Ook mijn broers zijn voor zichzelf begonnen, dus heel raar is mijn keuze niet.” Van het vervullen van de dienstplicht is het niet meer gekomen. Eerst kreeg hij uitstel voor zijn studie, later vrijstelling vanwege zijn onmisbaarheid voor de onderneming.

Financiële huisarts
Hoewel hij tijdens de tienjarige opleiding tot accountant vooral cijfers heeft leren doorgronden, is hij meer geïnteresseerd in de menselijke kant van het werk, stelt Peter nadrukkelijk. Het is ook de reden waarom hij voor de advieskant van de accountancy heeft gekozen. “Ik noem mijzelf weleens gekscherend een financiële huisarts. Sommige klanten ken ik al dertig jaar. Het mooiste in mijn werk vind ik de gesprekken met hen of hun kinderen die dan ook weer klant bij mij zijn geworden. Mensen zijn heel verschillend en het is belangrijk dat de oplossingen die ik aandraag bij hen passen. Dat ligt mij meer dan de pure vaktechniek.”

Meester & Kuiper
Accountancy gerelateerde regelgeving, personeelsmanagement, de ict en de hele administratieve kant van een eigen onderneming waren in Peters woorden ‘niet zijn feestje.’ Het verklaart ook zijn overstap naar Meester & Kuiper in 2008. “Ik moest te veel ballen hoog houden.  Daarom was ik blij dat de kans zich aanbood om in te stappen als vennoot bij Meester & Kuiper. Nu verdelen wij die taken onderling. Ik houd mij naast het werk bezig met de commerciële kant en de marketing.”

Hilversum
Hoewel zijn klantenkring maar voor een klein gedeelte uit Hilversum komt, voelt hij zich wel verbonden met de stad waar hij sinds zijn vijftiende werkt en woont. “Ik wil graag iets voor Hilversum betekenen. Zo ondersteunde Meester & Kuiper Altius , het Melkhuisje en Hilversum Alive en ben ik zelf  met name betrokken bij de Wereldwinkel. Bij elke City Run zorg ik dat er minstens één team van Meester & Kuiper mee rent.”

Het lidmaatschap van BVHilversum ligt eigenlijk in een logisch verlengde daarvan, zegt de betrokken accountant en grootvader van een zeven maanden oude kleindochter tot slot. “In mijn werk is het waardevol om notarissen, bankiers en juristen persoonlijk te kennen. Dat is mij binnen BVHilversum gelukt. Daarbij vind ik het leuk om bij andere ondernemers in de keuken te kijken en als het kan mensen met elkaar te verbinden.”