“Ik ervaar nu meer vrijheid om buiten de lijntjes te kleuren”

Zomaar op zijn website een bureaustoel bestellen bij Van Zoelen Projectinrichting, vindt dit lid van BVHilversum geen goed idee. “Hoe kun je dan weten of deze stoel voor jou goed zit? Deze klanten bel ik op om een afspraak te maken en dan breng ik de stoel mee. Eerst maar eens een weekje uitproberen om te bekijken of het echt bevalt.”

Mensen zijn soms verbaasd dat hij even hard loopt voor bestellingen van een enkel kantoormeubel als voor opdrachten waarin een heel kantoor opnieuw moet worden ingericht. Volgens Marc is deze persoonlijke service juist zijn kracht en past het ook in zijn visie op het ondernemerschap. “Succesvolle ondernemers vallen op en doen de dingen op hun eigen manier. Met mijn proefmeubelen bied ik mijn klanten iets wat anderen niet doen en dan maakt de grootte van de opdracht mij niet uit. Een ondernemer bij wie ik langs kom voor één bureaustoel vertelt dat misschien wel door aan een collega die een hele werkruimte opnieuw ingericht wil hebben. Goede service verdient zich altijd terug.” 

Het vak heeft hij in loondienst geleerd bij een projectinrichter in Amsterdam, vertelt Marc die in 1962 in Hilversum kwam wonen en hier nooit meer is weggegaan. “Ik kwam in 1986 jong en onervaren binnen en eindigde mijn loopbaan daar als vestigingsdirecteur van de showroom. Daarna heb ik veel gereisd voor een bedrijf dat kantoormeubelen maakt. Dutch design was in die tijd helemaal hot en ik organiseerde beurzen over de hele wereld. Een geweldige ervaring, maar na dertien jaar had ik ook dit boek wel gelezen. Eind 2008 trad ik in dienst bij een Oostenrijks bedrijf dat een vestiging in Amsterdam wilde openen.”

Achteraf gezien niet de perfecte timing, want al na anderhalf jaar ging het Amsterdamse filiaal weer dicht. Ook in de projectinrichting liet de financiële crisis zich voelen. “Een collega in de branche raadde mij toen aan om voor mijzelf te beginnen”, blikt Marc terug die zelf over deze stap aarzelde. “Een standhouder van de belastingdienst gaf mij het laatste zetje tijdens een startersdag van de Kamer van Koophandel. In 2011 heb ik Van Zoelen projectinrichting opgericht met kantoor aan huis.”

Het zelfstandig ondernemerschap ligt hem goed hoewel het niet eerder had hoeven komen. “Het is altijd mijn eigen keuze om ergens te vertrekken en al mijn bazen ben ik dankbaar voor wat zij mij hebben geleerd. Ook als het gaat om marketing ken ik de kneepjes van het vak. Die pas ik nog elke dag toe: zo is het nieuws op mijn website nooit achterhaald.”

Terug in loondienst zou Marc wel kunnen, maar hij wil het niet meer, klinkt het beslist. “Ik ervaar nu meer vrijheid om buiten de lijntjes te kleuren. Laatst had een klant vragen over de akoestiek. Om deze te beantwoorden heb ik een trommel van mijn drumstel meegenomen, zodat hij kon horen hoe deze bij hem klinkt. Een mooie oplossing, maar ik denk niet dat ik dit in vaste dienst had aangedurfd. Nu trek ik zelf mijn grens.”

Voor startende ondernemers heeft hij nog wel een tip. “Doe je zelf niet beter voor dan je bent. Zelf huur ik altijd de kennis in die ik zelf niet heb. Het leuke van BVHilversum is dat je over van alles en nog wat kan praten met gelijkgestemde zielen en soms popt er dan een vraag op waar andere leden bij kunnen helpen. Dan ben ik blij dat ik ook dit netwerk heb.”

Id ducimus voluptates sed eveniet dolores quo cumque soluta aut Quis quis cum quisquam assumenda. Et ipsam odit qui aspernatur omnis eum sint quisquam et dolores doloribus non nihil nostrum in iste velit. 33 accusantium voluptatem quo eveniet commodi cum maiores voluptates a ducimus delectus sed quia explicabo est sint quia aut sint delectus. Est molestiae sunt et sint voluptas aut dolor quae?

Id ducimus voluptates sed eveniet dolores quo cumque soluta aut Quis quis cum quisquam assumenda. Et ipsam odit qui aspernatur omnis eum sint quisquam et dolores doloribus non nihil nostrum in iste velit. 33 accusantium voluptatem quo eveniet commodi cum maiores voluptates a ducimus delectus sed quia explicabo est sint quia aut sint delectus. Est molestiae sunt et sint voluptas aut dolor quae? Id ducimus voluptates sed eveniet dolores quo cumque soluta aut Quis quis cum quisquam assumenda. Et ipsam odit qui aspernatur omnis eum sint quisquam et dolores doloribus non nihil nostrum in iste velit. 33 accusantium voluptatem quo eveniet commodi cum maiores voluptates a ducimus delectus sed quia explicabo est sint quia aut sint delectus. Est molestiae sunt et sint voluptas aut dolor quae? Quis quis cum quisquam assumenda. Et ipsam odit qui aspernatur omnis eum sint quisquam et dolores doloribus non nihil nostrum in iste velit. 33 accusantium voluptatem quo eveniet commodi cum maiores voluptates a ducimus delectus sed quia explicabo est sint quia aut sint delectus. Est molestiae sunt et sint voluptas aut dolor quae?